Råd utomlands för att undvika magjsuka

När man är utomlands vill man kunna njuta av allt som erbjuds – utan att bli sjuk. Det är dock en svår balansgång. Men med hjälp av enkla tips kan du minska riskerna att bli sjuk.


Salmonella smittas via förorenade råvaror

Råd utomlandsSalmonella är en tarmbakteri som sprids via förorenade råvaror. Ungefär 3000-4000 svenskar smittas varje år av salmonella när de reser utomlands.

Risken för att drabbas ökar om du äter mat som inte är tillräckligt upphettad. Eller mat som förvaras i en för hög temperatur.

Akta dig för:
  • Bufféer
  • Sallader av frukt och grönt
  • Råa eller löskokta ägg
  • Otillräckligt upphettad mat av köttfärs, kyckling, fisk och skaldjur.
  • Opastöriserad mjölk och ost
  • Desserter som mousser med mera
  • Kranvatten och is
Generella råd:
  • Grönsaker och frukt kan ätas om du skalar de själv
  • Maten du äter ska vara varm
  • Bröd och yoghurt är bra
  • Dryck från oöppnade flaskor kan drickas