Behandling vid salmonella

Salmonella finns i cirka 2500 varianter och kan ge en tarminfektion av olika svårighetsgrader. Om du har en lindrig infektion räcker det med vätskebehandling.


Behandling vid lindrig infektion

behandling

Drick lite i taget och ofta. Detta är särskilt viktigt för barn som är extra känsliga för vätskeförlust.

Om du har drabbats av en lindrig salmonellainfektion så behöver du endast behandlas med vätskebehandling.

Det vill säga vätska och salter med exempelvis vätskeersättning. Infektionen kommer med tiden att läka ut av sig själv.

Undvik antibiotika

Om infektionen är lindrig så ska du undvika antibiotikabehandling.

Antibiotika ger bara en liten skillnad på symptomen men kan göra så att du bär på bakterierna längre och därmed smittar under en längre period.

Dessutom kan frikostiga antibiotikabehandlingar leda till resistent på sikt.

Behandling vid allvarlig infektion

Vid en allvarlig salmonellainfektion kan antibiotika vara nödvändigt för att minska symptomen. Tillsammans med vätskebehandling.

Vätskebehandling – så gör du

Eftersom diarréerna orsakar vätskeförlust är det viktigt att du själv fyller på med vätska. Du ska dricka lite i taget och ofta. Hos barn är detta särskilt viktigt eftersom de är väldigt känsliga för vätskeförlust.

Vad är bäst att dricka?

Det som är bäst att dricka är vätska och elektrolyter, alltså vätska med salter. Detta finns i exempelvis vätskeersättning.

I början av infektionen är det inte så viktigt vad du dricker, bara att du dricker. Se till att få i dig eller ditt barn allt som vatten, mjölk, saft, fil och yoghurt.

Dessa drycker är inte tillräckliga

De drycker som inte är lika bra är drycker som läsk, sportdrycker och juice. De innehåller ofta för mycket kolhydrater och för lite salter för att de ska kunna förebygga vätskeförlust.

Men om du bara har läsk, sportdryck och juice hemma så kan du späda ut de med vatten för att de ska vara av användning för att förebygga vätskeförlust. Samtidigt som du äter salta kex eller liknande för att få i dig saltet.