Resistenta magbakterier ökar i kött

Antibiotikaresistenta magbakterier så som salmonella och campylobakter ökar och är väldigt vanligt i kött från kycklingar, kalkoner och grisar i EU. Det visar en ny rapport.


salmonella i köttVanliga magsjukebakterier är resistenta mot antibiotika. Det visar en rapport som europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa och det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC har gjort.

Enligt prover på personer som smittats av campylobakter så var 47 procent av dessa smittade med bakterier som var resistenta. Även i provtagning på djur så visade det sig att många bar på resistenta bakterier.

Även vid salmonella så innehöll hälften av proverna resistenta bakterier medan 28,9 procent av proverna var multiresistenta. Alltså resistenta mot flera antibiotika samtidigt.

Som konsument är det omöjligt att veta vilket kött som är smittat och vilket kött som inte är smittat. Men kött från Sverige och från Finland hade minst resistenta bakterier i sitt kött jämfört med alla andra länder i Europa.

Om du ska äta kött kan du därför köpa svenskt kött samtidigt som du ser till att du alltid hettar upp köttet ordentligt och inte skär grönsaker på samma skärbräda som kött.