Här är källan till salmonellautbrottet

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten pekar nu ut allkrydda som den troliga källan till det salmonellautbrott som pågår i landet och som hittills drabbat minst 140 svenskar.


Allkrydda från tillverkarna Sevan och Iwi pekas ut som troliga källor till det utbrott av salmonella som pågått i Sevan Allkrydda
landet sedan december i förra året. Utbrottet av den relativt ovanliga salmonellatypen, Salmonella Enteritidis typ 13 A, har hittills orsakat 143 fall i 17 län. Ett 80-tal av fallen har kopplats till en restaurang på Öland.

Eftersom utbrottet varit så geografiskt utspritt har det varit svårt att spåra källan men hos minst en drabbad person har man nu upptäckt salmonella i allkrydda av märket Sevan. Efter att företaget kontaktats av Livsmedelsverket beslutade Sevan på tisdagen att återkalla all sin allkrydda från butiker och uppmanade även kunder som köpt produkten, som sålts sedan oktober 2014, att slänga den. Kryddmixen tillverkas i Bosnien och har tidigare även tillverkats i en fabrik i Serbien.

– De har hittat en öppnad Allkrydda från Sevan hos en av de personer som insjuknat, och sedan fått positivt svar för salmonella när de analyserat den. Nu ska vi undersöka om detta även finns i förslutna förpackningar och med andra bäst före-datum, säger Julia Kronlund, enhetschef på Sevan, till DN.

På tisdagen meddelade Livsmedelsverket att man även upptäckt salmonella i ett prov som tagits på allkrydda av märket Iwi. Det positiva provet togs på den restaurang på Öland som kopplats till ett 80-tal fall av salmonella. Vidare tester ska nu avgöra om det rör sig om just den ovanliga salmonellatyp som ligger bakom det pågående utbrottet.

De positiva prover som hittills tagits på kryddmixer har varit på öppnade förpackningar vilket gör att man inte kan utesluta att kryddorna smittats av salmonella efter öppnandet. Enligt Folkhälsomyndigheten tyder dock det mesta på att just kryddmixer är källan till utbrottet.

– Ja, det nämns fler märken. Vi har inte fått det bekräftat än, men det mesta tyder på att smittan kommer från dessa allkryddor. Det är olika grönsaker i den sortens kryddor, som palsternacka, morot, persilja, lök, selleri och dill, och det räcker med att någon av grönsakerna förorenats vid bevattning för att smittan ska ta sig in i kryddmixen, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till DN.